Георги Кючуков: Купуват  гласове с дърва за огрев

Окт 11, 2015 КЪРДЖАЛИ Новини Избори 0 2428

Припомням, че купуването и продаването на гласове е престъпление

 

В разгара на предизборната кампания в селата на област Кърджали се зароди нов почин- да се купуват гласове с евтини дърва за огрев. В много от селата, в които ГЕРБ имат кандидати за кметове,  вече съществуват два списъка за доставка на дърва за зимния период. В община Кърджали в единия списък, изготвян от досегашните кметове, е фиксирана цена от 76 лева за тон дървесина, а в другия, изготвян от фирми, занимаващи се с дърводобив, цената е 35 лева за тон. И ако обяснението на кметовете по села, че практиката с изготвянето на списъци за дърва и доставянето им на адрес е за улеснение на хората в селата звучи правдоподобно, то няма никакво обяснение защо два списъка има основно в селата, където ГЕРБ е регистрирало свои кандидати за кметове и защо разликата в цената в „ кметския“ и в „политическия“ списък е фрапираща - повече от два пъти.

В предизборния щаб на БСП в Кърджали постъпват много сигнали, че в списъка с евтини дърва, който се прави от дърводобивни фирми, се записват симпатизанти на ГЕРБ или хора, изразили готовност да гласуват за кандидатите на тази партия. Вече по селата има дори и скандали по-челно място в списъците за евтини дърва.

БСП в Кърджали настоява компетентните органи да извършат проверка  използват ли се дървата за огрев за купуване на гласове. Кои фирми изготвят списъците с „евтини дърва“ и защо предлаганите от тях цени са далеч по – ниски от пазарните. Какви са отношенията на техните собственици с управляващата партия ГЕРБ, дали те, или членове на техните семейства участват в изборите за местна власт като кандидати за общински съветници или кметове на населени места.Настояваме и за щателна проверка на проведените търгове за добив на дървесина в област Кърджали.

Припомняме на нашите политически опоненти от коалицията „ГЕРБ – ДПС“, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Заедно с това ги призоваваме да проявят и човечност към населението по селата, за да може избирателите от там да имат време да решат за кого ще гласуват, вместо да се чудят в кой списък за дърва по-рано да се запишат и кой от списъците в крайна сметка ще бъде валиден.

                                                  Георги Кючуков, кандидат за кмет
на община Кърджали от БСП